Over Urban Jungling

Instagram is de plek waar Urbanjungling is ontstaan. Wat begon met één plantenkiekje, is nu een account met meer dan 90.000 volgers. In de zomer van 2019 lanceerde Urbanjungling #discovertheplantcommunity. Een enorm succesvolle hashtag waarmee het algoritme van Instagram wordt omzeild en waarmee gelijkgestemde plantenaccounts elkaar in één oogopslag kunnen vinden.

Recent

Volg me!

Hoe de plant van je dromen een nachtmerrie wordt…

Stel je voor… Je koopt een plant. Die ene waar je al héél lang naar op zoek was, de nummer 1 van je wish list, de plant van je dromen. Laten we zeggen de Philodendron Pink Princess. Of de White Princess, of de gloriosum, of misschien wel de verrucosum. In ieder geval, hoogstwaarschijnlijk, een Philodendron. Want die zijn hot en laten we eerlijk zijn, ze zijn oogstrelend mooi. Waarschijnlijk moet je er flink voor in de buidel tasten maar dat heb je er voor over want dit is de plant waar je zielsgelukkig mee zult zijn.

Eindelijk is het gelukt. Bij een webshop waar na een aankondiging op Instagram, om acht uur ’s avonds, massaal wordt ingelogd om één van deze prachtige en zeldzame kamerplanten te bemachtigen.
Je had het al een paar keer eerder geprobeerd. De eerste keer had je niet ingelogd van te voren waardoor anderen er met de buit vandoor konden gaan. De tweede keer ging door het enorme aantal bezoekers de hele website uit de lucht en de derde keer had je gewoon dikke pech.
Deze keer had je van te voren ingelogd, de site bleef in de lucht en het geluk zat je mee. De vier magische woorden verschenen in het scherm: “Bedankt voor je bestelling!”

Nadat je het pakket via de track & trace code nauwlettend hebt gevolgd, en een vrije dag hebt genomen om de postbode niet mis te lopen, wordt de doos bezorgd.
Eindelijk heb je de heilige graal in handen en hij ziet er nog mooier uit dan je had verwacht!
Je nieuwste aanwinst krijgt het mooiste plekje in de woonkamer. De plek met het beste licht, waarschijnlijk bij een raam op het oosten of het westen. Hij doet het fantastisch onder jouw zorg, na een poos ontvouwt zich zelfs een prachtig fris nieuw blad. Je hebt het hele proces nauwlettend gevolgd en bent zo trots als een pauw!

Maar dan… Het wordt herfst. De dagen worden korter, het wordt kouder en de centrale verwarming gaat weer aan. De luchtvochtigheid daalt en de eerst zo perfecte plek kan niet genoeg licht bieden aan je heilige graal. De randen van de bladeren worden bruin. Je sproeit iedere dag met een plantenspuit, dan 2  keer daags, 3 keer…. Je zet schotels met water neer… En uiteindelijk koop je een dure luchtbevochtiger. Maar het nieuwe blad ontvouwt zich langzaam en uiteindelijk is het misvormd en je plant ziet bij lange na niet meer uit zoals je hem had gekocht.
Als laatste reddingspoging schaf je een groeilamp aan waar je de (voormalig) plant van je dromen, gehuld in een plastic zak, onder zet.

Herkenbaar? Nou voor mij wel hoor! Mijn ‘Pink Princess’ was bijna in de container beland en op dit moment heeft één van mijn zeldzame Begonia’s het erg zwaar.

Mijn advies is om voordat je een bijzondere plant besluit te kopen eerst kijkt wat hij nodig heeft aan licht, warmte en luchtvochtigheid en of je deze omstandigheden het hele jaar rond aan de plant kunt geven. Stel jezelf bij twijfel de vraag of je de uitdaging aan wilt gaan met het risico de plant te verliezen. Maar vergeet nooit…. Van fails krijg je supergroene vingers!

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief