Hoya heuschkeliana variegata: achtergrond en verzorging

Hoya heuschkeliana variegata. Deze bonte Hoya is de plant waar ik de meeste vragen over krijg en het is met stip mijn meest populaire plant op Instagram. Daarom ga ik je in deze blog alles vertellen over deze prachtige Hoya.

Oorsprong

De Hoya heuschkeliana komt van de Filipijnen en is voor het eerst beschreven door Dale Kloppenburg in 1989. Hij vernoemde de plant naar Dexter Heuschkel, de toenmalige directeur van de Manila Memorial Garden. Heuschkel was erg geïnteresseerd in Hoya’s en Begonia’s. Hij heeft tijdens zijn reizen veel Hoya soorten zelf gevonden maar kreeg ze ook van andere verzamelaars. Hij plantte alle Hoya’s in zijn memorial garden waar ze later werden gevonden door o.a. Dale Kloppenburg.

Bijzondere Hoya

De Hoya heuschkeliana is een bijzondere Hoya. Het is namelijk de enige soort met urn vormige bloemen. Ik heb ergens gelezen dat Dale Kloppenburg heeft beschreven dat deze soort een natuurlijke kruising tussen een Dischidia en een Hoya is. Omdat de plant botanisch gezien meer kenmerken gemeen heeft met de Hoya dan met de Dischidia, valt hij binnen de Hoya familie. Of dit een algemeen geaccepteerde theorie is, weet ik niet.

Ondersoort

De officiële botanische naam van dit leuke plantje is Hoya heuschkeliana subsp. Heuschkeliana. Het woordje ‘subsp’ maakte me nieuwsgierig. Het betekent ‘ondersoort’. Het is dus een Hoya heuschkeliana van het ondersoort heuschkeliana. Dit zou dus moeten betekenen dat er meer ondersoorten zijn. Na diep de Hoya wereld ingedoken te zijn vond ik die. Het is er 1, de Hoya heuschkeliana subsp. cajanoae. Het onderscheid tussen de twee ondersoorten zit in de bloemen. De heuschkeliana heeft urn vormige bloemen en de cajanoae klokvormige. Er wordt gezegd dat de publicatie van deze ondersoort onjuist is en beide soorten hetzelfde zijn. De verklaring voor de verschillende bloemen is dat sommige bloemblaadjes zich verder openen waardoor de klokvorm ontstaat.

Wie is wie?

Zoals jullie merken is er veel onduidelijk over deze Hoya. Ik heb gemerkt dat dit vaak het geval is. Identificatie en classificatie gebeurt op basis van observaties en interpretaties. Dezelfde Hoya soort kan in andere omstandigheden erg verschillen in uiterlijk. Bladkleur, bladvorm, bladdikte, bloemgrootte, bloemkleur, alles kan anders zijn wanneer de plant in verschillende condities groeit. Een nieuw gevonden plant kan dus zomaar worden geclassificeerd als een nieuwe soort terwijl het eigenlijk een al eerder beschreven soort is. De laatste tijd zijn er veel Hoya soorten in 1 groep samengevoegd, zo zijn bijvoorbeeld verschillende Hoya soorten omgedoopt tot Hoya verticillata. Zelfs de experts raken het er lang niet altijd over eens. DNA onderzoek zou zekerheid kunnen geven, wie weet gaat dit in de toekomst gebeuren.

Bont & groen en roze & geel

Terug naar de Hoya heuschkeliana. We zijn allemaal massaal verliefd geworden op deze bonte variant met haar schattige roze bloemetjes maar er is ook een gewone groene soort. Of eigenlijk zijn er twee gewone groene soorten; eentje met roze bloemen en eentje met gele bloemen. Sommige experts denken dus dat de gele variant het ondersoort is wat Kloppenburg beschreef als de Hoya heuschkeliana subsp. cajanoae.

Dat deze plant 2 kleurvarianten heeft zegt trouwens niets over de (onder)soort. De bloemkleur wordt vaak zelfs niet eens benoemd in botanische omschrijvingen. Eenzelfde plantensoort kan dus verschillende bloemkleuren hebben.

Klimaat

Ik heb mijn bonte heuschkeliana sinds februari dit jaar en tot dusver is het een makkelijke en dankbare plant geweest. Om te begrijpen wat hij nodig heeft, is het belangrijk om te weten in welk klimaat de plant in het wild groeit. Deze Hoya komt zoals ik eerder al vertelde uit de Filipijnen en groeit dus in een tropisch klimaat. Het is een epifytische klimplant die vanuit kreupelhout in bomen klimt.

Standplaats

In het wild krijgt de Hoya heuschkeliana veel licht wat wordt gefilterd door de boom waarin hij groeit. De bonte variant bevat minder bladgroen en zal meer licht nodig hebben dan de groene. Een raam op het oosten of het westen is goede plek. De mijne heeft een poos op de zuidkant in de kas gestaan waar hij duidelijk te veel direct zonlicht kreeg. Het wit in het blad werd geel. Ik heb hem toen naar de oostkant verplaatst waar het blad als snel weer de mooie creme kleur aannam.
Te weinig licht zal de bonte heuschkeliana minder bont maken en de nieuwe groei zal minder roze zijn. Het is dus de kunst om de juiste balans te vinden. Gelukkig laat deze plant goed zien wat hij qua licht wel en niet prettig vind.

Water geven

Het tropische klimaat van de Filipijnen is erg nat maar de Hoya heuschkeliana is, net als andere Hoya’s, toch gevoelig voor wortelrot. Hoeveel water je geeft is afhankelijk van de grootte van de pot, van de standplaats, de hoeveelheid licht en de grondsoort. Staat je plant in een grote pot, op een koele donkere plek in gewone potgrond, dan ligt wortelrot op de loer. Kies voor een kleine pot, voldoende licht, warmte en een goed doorlatend groeimedium. Hoe vaak je water moet geven is geen vaststaand feit. Je zult je plant moeten leren kennen.

“Bij twijfel kun je beter wachten!

De mijne krijgt in de zomer zo’n 1x per 2 weken water en in de winter 1x per 3 a 4 weken. Hij zit nog in de pot en aarde waarin ik hem kreeg en ik kan aan het gewicht ondertussen precies aanvoelen wanneer hij weer water nodig heeft. Ik hou hierbij dus geen vast tijdschema aan. Wanneer je twijfelt is het beter om nog even te wachten (een wijze les van mijn vroegere rij-instructeur). De problemen door te weinig water zijn makkelijker op te lossen dan de problemen veroorzaakt door te veel (of liever gezegd te vaak) water geven. Hoya’s drogen graag uit tussen de gietbeurten. Het is de kunst om water te geven wanneer de aarde droog is maar de blaadjes nog niet slap zijn.

Potgrond

Zoals ik eerder al vertelde groeit de Hoya heuschkeliana in het wild in kreupelhout. Het is dus belangrijk dat je potgrond gebruikt die goed water doorlatend is. Ik heb mijn heuschkeliana nog nooit verpot. Hij is tevreden, groeit goed en bloeit nu al 6 maanden achtereen.
Als het toch tijd wordt om hem te verpotten, dan zal ik waarschijnlijk Seramis of Lechuza Pon gaan gebruiken. Je kunt ook je eigen mix maken van bijv. kokosaarde, perliet en schors. In mijn blog over de algemene verzorging van Hoya’s lees je daar meer over.

Voeding

Voorheen gebruikte ik voor al mijn Hoya’s vloeibare voeding voor Orchideeën. Sinds een paar maanden gebruik ik Liquid Gold Leaf. In de lente en zomer geef ik voeding bij iedere gietbeurt. In mijn kas blijf ik dit in de herfst en winter ook doen. De Hoya’s in de huiskamer geef ik van oktober tot en met februari geen voeding.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in de natuurlijke leefomgeving van de Hoya Heuschkeliana schommelt tussen de 70 en 85%. Afgelopen zomer hebben de deur en de ramen van mijn kas dag en nacht open gestaan waardoor het aanzetten van een luchtbevochtiger geen zin had. De luchtvochtigheid was toen overdag rond de 50%. Ik heb niet het idee dat hij hieronder heeft geleden. Er was voldoende nieuwe groei en de bloei zette goed door. Wel sproeide ik zo vaak mogelijk de vloer van de kas nat en gaf ik alle planten heel regelmatig een douche met de tuinslang aan het einde van de dag.

Favorietje

De bonte Hoya heuschkeliana is een van mijn favoriete Hoya’s. De prachtige kleuren van het blad: van diep roze langzaam vervagend naar creme wit en de allerschattigste roze bloemetjes maken deze plant een snoepje om te zien. De geur van de bloemen is ook heel aangenaam (ze ruiken een beetje naar caramel) en is in de vroege avond het sterkst. Ik vind het een makkelijke plant in de verzorging maar ik kan me voorstellen dat het een lastige kan zijn wanneer hij in huiskamer condities staat. Het gebrek aan licht en luchtvochtigheid en de gevoeligheid voor wortelrot zou in de wintermaanden voor problemen kunnen zorgen. Om tijdens de koude, donkere maanden toch betere condities te geven kun hem onder een stolp zetten zodat de luchtvochtigheid omhoog gaat en hem een zo licht mogelijke plek geven.

“De Hoya heuschkeliana, een prachtige Hoya die me laat glimlachen iedere keer wanneer ik hem zie!

Heb je een vraag over deze blog? Of wil je gewoon iets zeggen? Leuk! Dat kan in de reacties hieronder!

Affiliate link

Deze blog bevat een affiliate link naar een webshop. Wanneer je op deze link klikt en het product koop, krijg ik een klein percentage van jouw uiteindelijke aankoop. Mijn affiliate links bevatten altijd producten die ik zelf gebruik en waar ik goede ervaringen mee heb. Voor jou als eventuele koper kost het niets extra.

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief