Hoi, ik ben Ans! Geboren zonder groene vingers en toch leef ik nu samen met mijn man, 2 kinderen en 3 katten in een heuse urban jungle. Op deze blog-website neem ik jullie mee in mijn door ADHD gedreven groene belevenissen. Van basis plantentips tot stekexperimenten, van aarde tot kleikorrels en van successen tot fails, alles komt voorbij.

Recent

Volg me!

Hydrocultuur: De 12 meest gestelde vragen

Hydrocultuur: de 12 meest gestelde vragen. De titel zegt het al; deze blog beantwoord de vragen die het vaakst aan mij gesteld worden over het kweken en groeien van planten op hydrocultuur. Van substraten tot voeding en van beestjes tot verkoopadressen, al je vragen worden hier beantwoord.

1. Kunnen alle plantensoorten groeien op hydrocultuur?

Ja, ik denk dat alle plantensoorten goed kunnen groeien op hydrocultuur. Maar… Substraat, water en voeding zijn niet de enige factoren die een plant gezond houden. Het is een combinatie van vocht, voeding, substraat, licht, temperatuur en luchtvochtigheid. Iedere plantensoort heeft zijn eigen behoefte. Zet je een plant bijvoorbeeld op een te koele en donkere plek, dan zullen de wortels zeker gaan rotten. Dit heeft niets te maken met het substraat waarin de hij groeit maar alles met de juiste groeicondities. De fotosynthese zal in deze slechte condities niet optimaal functioneren waardoor de plant het water met voeding niet effectief zal gebruiken. In dit geval zul je langer moeten wachten tussen de gietbeurten, je laat dan de plant droog vallen. Hoe lang dat moet zijn hangt van de soort af. Of geef hem betere condities om in te groeien. Dat is natuurlijk het beste!

2. Is het erg wanneer de wortels in de onderste laag korrels groeien?

Wanneer je een plant oppot in hydrocultuur, dan vul je de pot eerst voor 1/3 met hydrokorrels. Daarop zet je de plant en vul je de pot verder op. Na een tijdje zullen de wortels in de onderste laag korrels groeien. Dit is onvermijdelijk. In deze onderste laag zit namelijk ook je waterreservoir. Ik heb gemerkt dat water werkt als een magneet op wortels. De nieuwe wortels die zelf in of naar het water zijn gegroeid zullen het daar prima naar hun zin hebben. Zeker wanneer de condities waarin de plant staat optimaal zijn zoals ik hierboven omschreef. Het is dus niet nodig om je plant iedere keer in een grotere pot te zetten. Veel van mij planten hebben wortels onderin de pot maar hebben nog meer dan genoeg ruimte.

3. Moet je voeding toevoegen aan het water?

Ja, meestal wel. Behalve Pon bevatten de substraten voor hydrocultuur geen voedingsstoffen voor je planten. Je zult deze zelf toe moeten voegen aan het water. In Pon zit voor een half jaar voeding maar daarna zal je ook bij dit substraat zelf voeding toe moeten voegen.

4. Welk soort plantenvoeding geef je aan planten op hydrocultuur?

Voorheen gaf ik gewone vloeibare plantenvoeding van verschillende merken. Voor mijn Hoya’s gebruikte ik Orchideeën voeding en voor alle andere soorten de gewone voor kamerplanten. Ik hield de halve sterkte aan van wat werd geadviseerd op de verpakking in het groeiseizoen. In de herfst of de winter gaf ik helemaal geen of een kwart van de aangegeven sterkte. Sinds ongeveer een half jaar gebruik ik voor al mijn planten Liquid Gold Leaf waar ik heel tevreden over ben.

5. Blijf je ook in de herfst en winter voeding aan het water toevoegen?

In de herfst en winter kun je de sterkte die je normaal geeft halveren. Wanneer de plant niet groeit en dus in winterrust is, hoef je helemaal geen voeding te geven.

6. Wat zijn de verschillende soorten substraten?

Er worden veel verschillende substraten gebruikt voor hydrocultuur. Hydrokorrels zijn het bekendst en de laatste tijd worden ook Seramis en Pon populairder om te gebruiken als groeimedium. Naast deze gangbare substraten worden ook perliet, vermiculiet, steenwol en lavasteen gebruikt.

7. Welk substraat gebruik je voor welke plant?

Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Hydrokorrels zijn groter dan Seramis of Pon. Hierdoor zijn hydrokorrels een luchtiger substraat. Seramis en Pon bestaan uit kleine korreltjes die net als hydrokorrels water vsthouden. Ik vind zelf dat Seramis en Pon behoorlijk nat blijven wanneer je het reservoir altijd op 1/3 gevuld houdt. Ik gebruik voor de planten die graag uitdrogen, de meer succulente planten, het liefst kleikorrels. Voor de planten die meer of vaker water nodig hebben gebruik ik Pon of Seramis.
Bij Seramis en Pon is het niet noodzakelijk om alle aarde weg te halen zoals bij de hydrokorrels. Voor planten met hele fijne wortelsystemen, zoals bijvoorbeeld Begonia’s, gebruik ik daarom liever Pon of Seramis.
De keuze voor de laatste twee substraten maak ik meestal heel intuïtief. Vaak heb ik er geen reden voor. Behalve dan dat ik Pon er mooier uit vindt zien.
Stekjes laten wortelen doe ik meestal in Seramis. Ik stek eigenlijk alleen Hoya’s en deze zet ik graag op kleikorrels na het wortelen. Seramis lijkt qua materiaal het meest op deze hydrokorrels wat de overgang makkelijker maakt. Ik heb hier verder geen wetenschappelijke onderbouwing voor, het is meer een keuze die ik op gevoel maak. Wat ik wel heb gemerkt is dat een aantal stekjes minder goed of helemaal niet wortelden in Pon. Wellicht heeft de toegevoegde voeding in dit substraat hiermee te maken. Welk substraat je het liefst gebruikt voor welke plant is een kwestie van uitproberen. Dit is hoe ik het doe maar misschien vindt jij het op een andere manier prettiger of heb je andere ervaringen. Het hangt ook samen met de condities in je huis.

8. Wat is het voordeel van hydrocultuur?

De twee grootste voordelen vindt ik dat je veel minder vaak water hoeft te geven en dat je minder last hebt van beestjes zoals rouwvliegjes. In deze blog lees je meer over de voordelen van hydrocultuur.

9. Heb je bij hydrocultuur nooit meer last van beestjes of plagen?

Helaas niet, was het maar waar! Alleen de beestjes die potgrond nodig hebben om te overleven, bijvoorbeeld om hun eitjes in te leggen, kunnen niet overleven in hydrocultuur. De beestjes die op het blad leven en zich daar ook voortplanten zijn bij hydro net zo gelukkig als bij gewone potgrond. Rouwvliegjes hebben potgrond nodig om hun eitjes in te leggen en die komen in mijn huis dan ook niet meer voor. Wolluis daarentegen… Daar zal ik binnenkort eens een blog aan wijden of wellicht een boek. Pfff…

10. Kunnen alle planten overgezet worden op hydrocultuur?

Ja, in principe wel. Maar het wortelsysteem van oude planten is erg gewend aan potgrond. De oudjes hebben vaak veel moeite met het wennen aan het nieuwe substraat. Wat je dan vaak ziet is dat de plant nieuwe wortels aanmaakt en de oude wortels afsterven. Een oude plant is over het algemeen groot en het wortelsysteem heeft dus veel blad om gezond te houden. De vraag is dan of de overgang snel genoeg gaat zodat je plant niet doodgaat. Daarom zet ik liever jonge planten over of maak ik stekjes die ik laat groeien als hydroplant. Wanneer ik toch een oude plant overzet dan zorg ik ervoor dat de groeicondities optimaal zijn en zet ik hem vaak ik een plastic box of zak om de luchtvochtigheid te verhogen.

11. Zijn zelf-waterende potten het beste om te gebruiken?

Nee hoor. De zelf-waterende potten kunnen heel handig zijn omdat het al een kant en klaar systeem is wat mooi in elkaar past. Maar zelf een systeem maken werkt net zo goed. Ik vind zelf de zelf-waterende potten van Elho heel prettig. Ze zijn betaalbaar en doordat deze inserts in meerdere Elho potten passen, staan ze goed in ieder interieur. Er zijn ook systemen van Lechuza Pon, deze gebruik ik zelf niet. Ik vind ze erg duur. In mijn blog ‘Van Potgrond naar Kleikorrels’ lees je hoe je zelf een hydro-systeem kunt maken.

12. Waar kun je de verschillende substraten kopen?

Hydrokorrels kun je bij iedere bouwmarkt kopen. Ik koop vaak de grote zakken van 40 liter. Seramis is lastiger te vinden. Ik koop het bij het tuincentrum van de Praxis in Leeuwarden, ze verkopen dit niet online. Het is hier verkrijgbaar bij Bol.com maar wel een paar euro duurder dan dat ik het koop bij de Praxis. Lechuza Pon koop ik bij Bol.com

Dit waren ze, de meest gestelde vragen over hydrocultuur zijn beantwoord. Heb je nog meer vragen? Of wil je gewoon iets zeggen? Leuk! Dat kan in de reacties hieronder.

Affiliate links
Deze blog bevat een aantal affiliate links naar een webshops. Wanneer je op deze links klikt en het product koop, krijg ik een klein percentage van jouw uiteindelijke aankoop. Mijn affiliate links bevatten altijd producten die ik zelf gebruik en waar ik goede ervaringen mee heb. Voor jou als eventuele koper kost het niets extra.

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief