Hoi, ik ben Ans! Geboren zonder groene vingers en toch leef ik nu samen met mijn man, 2 kinderen en 3 katten in een heuse urban jungle. Op deze blog-website neem ik jullie mee in mijn door ADHD gedreven groene belevenissen. Van basis plantentips tot stekexperimenten, van aarde tot kleikorrels en van successen tot fails, alles komt voorbij.

Recent

Volg me!

Hydrocultuur: hoe het werkt en de 6 voordelen op een rij

Hydrocultuur: hoe het werkt en de 6 voordelen op een rij. In deze blog vertel ik je hoe hydrocultuur in zijn werk gaat en noem ik de 6 voordelen ervan ten opzichte van het groeien van planten in aarde. Ik weet zeker dat je na het lezen gelijk een zak hydrokorrels gaat kopen!

Een hydrocultuurplant groeit in kleikorrels en (met voedingsstoffen verrijkt) water. Het systeem is gebaseerd op capillariteit of capillaire werking. Dit is een natuurkundig verschijnsel waarbij een vloeistof, in dit geval dus water, tegen de werking van de zwaartekracht in omhoog komt. Denk maar eens aan een spons die je in een laagje water legt. Het water zal door de zuigkracht (of de capillaire werking) van de spons omhoog komen.

Ik weet het, het is een beetje droge stof. Nog even doorzetten, straks lees je  hoe de rouwvliegjes voorgoed uit je leven verdwijnen!

Bij hydrocultuur werken de kleikorrels als de spons uit mijn voorbeeld. Het water komt door de korrels omhoog en daar kunnen de wortels naar behoefte opnemen wat de plant nodig heeft. Hoe meer dit is, hoe meer water er door korrels omhoog komt.

Nu we na dit lesje biologie weten hoe hydrocultuur werkt, zal ik jullie vertellen waarom ik een groot deel van mijn planten inmiddels heb overgezet op dit systeem. Hieronder de 6 grootste voordelen op een rijtje:

Voordeel 1. Het over of onder bewateren van je planten is verleden tijd.
Het water geven van kamerplanten vraagt om de nodige aandacht en inzicht en is afhankelijk van verschillende factoren. Licht, temperatuur, luchtvochtigheid, het seizoen, het soort plant, de grootte van de plant en de pot zijn allemaal van invloed op hoeveel behoefte de plant aan water heeft. Daarom is er geen vast recept en is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen hoe vaak en hoe veel water er gegeven moet worden.

Een hydroplant bepaalt zelf hoeveel vocht hij opneemt uit de kleikorrels, hij zal altijd precies nemen wat hij nodig heeft. Zo zul je het reservoir in de zomer vaker bij moeten vullen dan in de winter en zal de plant die in je koele slaapkamer staat minder water gebruiken dan dezelfde plant in je behaaglijke woonkamer. Het enige wat je hoeft te doen is het reservoir in de gaten houden en het af en toe bijvullen.

Voordeel 2. Je kunt onbezorgd genieten van je planten.
Het tweede voordeel vloeit voort uit de eerste.
Een plant kan je heel veel plezier en voldoening geven wanneer hij uitbundig groeit of bloeit onder jouw zorg maar wanneer het tegenovergestelde gebeurt kun je er ook ontzettend veel zorgen of stress door krijgen, zeker wanneer het om een zeldzame plant gaat. In mijn blog “Hoe de plant van je dromen een nachtmerrie wordt” lees je hier meer over.
In hydrocultuur is 1 van de factoren die je plant gelukkig maakt altijd ‘on point’, namelijk de hoeveelheid water die hij krijgt. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is zorgen voor voldoende licht, de juiste temperatuur en goede luchtvochtigheid. Wanneer je plant niet te veeleisend is, zal dit waarschijnlijk weinig problemen opleveren en zul je dus maal kunnen genieten en ontspannen in je urban jungle.

Voordeel 3. Het bespaart tijd.
Door het waterreservoir hoef je je planten minder vaak water te geven. Ook het bewateren zelf gaat sneller. Vooral wanneer je veel planten hebt, is dit een groot voordeel!

Voordeel 4. Vakantie? Geen probleem!
Doordat je minder vaak water hoeft te geven, 1x per 4 weken is niet ongewoon, kun je met een gerust hart op vakantie gaan. Je planten zullen er fris en fruitig bij staan als je terug komt!

Voordeel 5. Bye bye rouwvliegjes!
Ben jij al in de weer geweest met kaneel, koffiedik, zand of aaltjes om van die vervelende rouwvliegjes af te komen? Kun je het gevecht niet winnen en blijven ze terugkomen? Dan zou hydrocultuur wel eens de oplossing voor je kunnen zijn. Dit vervelende beestje heeft namelijk potgrond nodig om eitjes in te leggen. Dus: geen aarde, geen rouwvliegjes!
Ook de kans op andere schimmels, ziekten en plagen neemt af in hydrocultuur omdat het merendeel van deze beestjes en ziektekiemen zich in de potgrond bevindt.

Voordeel 6. Hydrocultuur is duurzaam.
Het bewateren van hydroplanten is minder vaak nodig en gaat efficiënter waardoor er bijna geen water wordt verspilt. Het zal op het grote geheel misschien niet veel uitmaken maar alle beetjes helpen. Een groot verschil ten opzichte van potgrond is dat kleikorrels niet vergaan, niet verzuren en niet uitgeput raken. Ze gaan jaren en jaren mee. Je kunt ze afspoelen en keer op keer hergebruiken.

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief