Hoi, ik ben Ans! Geboren zonder groene vingers en toch leef ik nu samen met mijn man, 2 kinderen en 3 katten in een heuse urban jungle. Op deze blog-website neem ik jullie mee in mijn door ADHD gedreven groene belevenissen. Van basis plantentips tot stekexperimenten, van aarde tot kleikorrels en van successen tot fails, alles komt voorbij.

Recent

Volg me!

Lechuza Pon: wat is het en hoe werkt het?

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met het groeien van mijn Hoyas op hydrocultuur. Eerst alleen in de bekende Hydro korrels en later ook in Seramis, perliet en Lechuza Pon. Over dit laatste substraat ga ik je in deze blog alles vertellen. Over wat het is, hoe het werkt en hoe ik het zelf gebruik.Wat is Lechuza Pon?

Lechuza Pon is een planten substraat, een alternatief voor gewone potgrond. Het is een grit met daarin Zeoliet, puimsteen, lavasteen en gecoate meststofkorrels.

©Lechuza

 

Wat doet het?

Op de website van Lechuza wordt geschreven dat Pon de ideale water/lucht verhouding bevat voor planten, 45% water en 55% lucht. Deze luchtdoorlatende structuur vermindert de vatbaarheid voor ziekten. Het Zeoliet zorgt voor een goede PH-waarde in de pot en de lavasteen zorgt voor de aanvoer van ijzer. Wat de puimsteen precies toevoegt aan het substraat kon ik niet terug vinden op de website van Lechuza. Toch was ik hier nieuwsgierig naar en ben verder gaan zoeken. Puimsteen heeft de eigenschap om goed vocht op te kunnen nemen en het ook weer af te kunnen geven. Wanneer je dus veel water geeft dan neemt de puimsteen het overtollige water op en geeft het weer af wanneer de plant het nodig heeft.

Door de capillaire werking van de Pon wordt het water van onder naar boven goed verdeeld over de pot en krijgen ook planten met een kort wortelstelsel de juiste hoeveelheid water.

Pon absorbeert overtollige meststoffen en geeft deze weer vrij wanneer de plant ze nodig heeft. Dit voorkomt het verbranden van wortels door overbemesting.

Lechuza Pon: Hoe werkt het?

Lechuza heeft eigen sierpotten en binnenpotten met watermeters. In tegenstelling tot hydrocultuur is het niet nodig om de kluit van je plant te verwijderen. Je pot dus de plant met kluit op in een grotere binnenpot en gebruikt hiervoor de pon om de pot op te vullen. Wanneer je de binnenpot in de buitenpot zet, blijft er onderin een reservoir voor water vrij. Dit reservoir kun je via een speciale schacht vullen tot de watermeter op ‘max’ staat. Wanneer je een plant met kluit in Pon zet, is het belangrijk om de eerste 3 maanden van bovenaf op de Pon water te geven. Dus niet via de waterschacht. De wortels van je plant moeten eerst in de Pon groeien voordat het systeem goed werkt. Na deze zogenaamde bijgietfase, geef je water wanneer de indicator op ‘min’ staat. Afhankelijk van de waterbehoefte van je plant, wacht je langer met bijvullen. Lechuza noemt dit de ‘droge fase’ die 2 tot 10 dagen duurt, afhankelijk van je plant

©Lechuza

Hoe gebruik ik het zelf?

Om heel eerlijk te zijn vind ik de potten van Lechuza erg duur en daarnaast passen ze qua stijl niet in mijn interieur. Ik gebruik ze dan ook niet. Ook vind ik het niet handig om de plant de eerste 3 maanden van bovenaf water te moeten geven

Manier 1

Daarom verwijder ik de kluit wel waardoor de wortels gelijk goed het water op kunnen nemen uit de Pon. Lechuza heeft er zelf ook een oplossing voor. Je kunt een wick in de kluit steken die ervoor zorgt dat het water toch bij de wortels komt.

Als pot gebruik ik meestal de Self-watering Inserts van Elho. Het principe is hetzelfde als die van Lechuza maar deze is goedkoper en past beter in mijn interieur. De Inserts passen in verschillende modellen potten van Elho. Je kunt ook zelf een systeem maken zoals die in mijn blog ‘van potgrond naar kleikorrels’. Eigenlijk is deze hele blog van toepassing op het oppotten van een plant in Pon. Alleen het substraat verschilt.

©Urbanjungling

Manier 2

In mijn kas gebruik ik bijna geen sierpotten waardoor er dus geen waterreservoir is wat ik bij kan vullen. Deze planten zet ik in een bak met water en laat ze daar een poos in staan totdat de Pon is verzadigd. Met deze manier is er geen watermeter en zul je zelf moeten bepalen wanneer het weer tijd is om te bewateren. Dit is even wennen maar wanneer je het een poosje gebruikt dan kun je het zien aan de kleur van de Pon en voelen aan het gewicht. Bij een nieuwe plant wacht ik vaak totdat het blad een klein beetje gaat hangen (bijv. bij begonia’s) of tot het blad een beetje zachter aanvoelt (bijv. bij Hoya’s). Het is namelijk beter om wat te laat water te geven dan te vroeg. Naarmate je de plant en het systeem beter leert kennen, weet je precies wanneer het weer tijd is voor een bad. Bij deze manier is het handig om doorzichtige potten te gebruiken zodat je de kleur van de Pon goed kunt zien.

Manier 3

Ik gebruik Pon ook om in te stekken. Dit doe ik hetzelfde als wanneer je gewone potgrond zou gebruiken. Mijn Hoya’s en Kaapse Viooltjes wortelen er heel goed in. Alleen de Hoya deykeae lijkt het niet fijn te vinden om in Pon gestekt te worden.

Lechuza Pon: Mijn persoonlijke mening

Ik gebruik Lechuza Pon nu meer dan een jaar en ben er heel tevreden over. Het werkt prettig, het staat mooi, ik hoef minder vaak water te geven, geen rouwvliegjes meer en mijn planten doen het er fantastisch in. De planten waarvan ik weet dat ze kwetsbare wortels hebben maak ik minder goed schoon zodat ik ze niet beschadig en de toegevoegde voeding geen probleem vormt. Bij het stekken lijkt tot nu toe alleen de Hoya deykeae moeite te hebben met de toegevoegde voeding. Of deze theorie ook echt op wetenschappelijke feiten berust weet ik overigens niet. Ik ben geen bioloog. Het is een aanname die ik doe gebaseerd op mijn ervaringen. Het zou zomaar kunnen dat de Hoya deykeae om andere redenen dan de toegevoegde voeding minder goed te stekken is in Pon.

Waar verkrijgbaar?

Lechuza Pon schijnt bij verschillende tuincentra in Nederland verkrijgbaar te zijn maar helaas niet in mijn regio voor zover ik weet. Ik koop het online bij Bol.com.
Het wordt verkocht in zakken van verschillende grootte. Als grootverbruiker kies ik altijd voor de grootste verpakking.

©Lechuza

Lechuza Orchidpon

Naast de gewone Pon zijn er nu ook een aantal andere substraten voor een specifieke planten groep verkrijgbaar. Zo is er Terrapon wat speciaal geschikt is voor potplanten buiten en Veggiepon speciaal voor het kweken van groenten en kruiden. In de laatste variant, de Orchidpon, ben ik erg geïnteresseerd. Deze Pon is zoals de naam al zegt speciaal voor Orchideeën. Naast de ingrediënten van gewone Pon bevat Orchidpon ook humus. Omdat de Hoya familie is van de Orchidee lijkt dit me een interessant substraat om eens uit te gaan proberen voor mijn Hoya collectie.

©Lechuza

Leuk feitje

Helemaal ‘off topic’ maar het bestanddeel Zeoliet schijnt een heilzame werking voor mensen te hebben. Wie weet vind je het interessant. Google kan je er alles over vertellen!

In een volgende blog zal ik de meest gestelde vragen over Lechuza Pon beantwoorden. Stel je vraag in de reacties hieronder en wie weet lees je het antwoord later hier terug!

Affiliate links

Deze blog bevat een aantal affiliate links naar webshops. Wanneer je op deze links klikt en het product koopt, krijg ik een klein percentage van jouw uiteindelijke aankoop. Mijn affiliate links bevatten altijd producten die ik zelf gebruik en waar ik goede ervaringen mee heb. Voor jou als eventuele koper kost het niets extra.

 

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief