Hoi, ik ben Ans! Geboren zonder groene vingers en toch leef ik nu samen met mijn man, 2 kinderen en 3 katten in een heuse urban jungle. Op deze blog-website neem ik jullie mee in mijn door ADHD gedreven groene belevenissen. Van basis plantentips tot stekexperimenten, van aarde tot kleikorrels en van successen tot fails, alles komt voorbij.

Recent

Volg me!

Pon: Al je vragen worden hier beantwoord!

Sinds ik op Instagram regelmatig laat zien hoe ik met Lechuza Pon werk, krijg ik er veel vragen over. Wanneer je besluit om over te stappen op een ander substraat komt er heel wat op je af. De informatie die je erover kunt vinden op Instagram of youtube is vaak verwarrend doordat de verschillende bronnen elkaar tegenspreken. In deze blog ga ik de vragen beantwoorden die mij het meest gesteld worden. Hoewel het voor iedereen een eigen zoektocht is en je uiteindelijk een eigen manier zult vinden die bij jou past, hoop ik dat je door deze blog met iets meer vertrouwen aan je soil-free avontuur zult beginnen!

Wat is Lechuza Pon?

Lees het in mijn blog Lechuza Pon: Wat is het en hoe werkt het?

Wat is het verschil tussen Pon en kleikorrels
Op de foto’s hieronder zie je dat er een duidelijk verschil is. Kleikorrels, ook wel hydrokorrels genoemd zijn groter en bestaan uit ander materiaal dan Pon.
Kleikorrels zijn gemaakt van gebakken klei. Lechuza Pon bestaat uit verschillende soorten vulkanisch gesteente. Een ander verschil is dat aan kleikorrels geen meststoffen zijn toegevoegd. Lechuza Pon bevat naast het vulkanische gesteente ook meststoffen die langzaam vrijkomen waardoor het je planten voor een half jaar van voeding voorziet.

Wat is het verschil tussen Pon en Seramis

Net als hydrokorrels bestaat Seramis uit gebakken klei. Voor dit substraat wordt klei uit het Duitse Westerwald gebruikt. Voor wat betreft de grootte lijkt Seramis weer meer op Pon. Seramis bevat net als hydrokorrels geen meststoffen.

Welk substraat voor welke plant?

Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt af van vele factoren. Bijvoorbeeld of je geneigd bent om je planten te weinig water te geven of juist te veel. Misschien wil je het gebruiken als hydrocultuur met een waterreservoir of als plaatsvervanger voor gewone potgrond zonder een waterreservoir. Het is een kwestie van uitproberen en uiteindelijk merk je vanzelf welk substraat het beste bij jou en je planten past. Over het algemeen kun je wel zeggen dat de hydrokorrels het snelst uitdrogen. Bij hydrocultuur laat ik mijn planten in Seramis of Pon daarom langer droogvallen dan de planten in kleikorrels. Dat het waterreservoir leeg is, betekent namelijk niet dat het substraat ook uitgedroogd is. Mijn ervaring is dat alle planten in elk substraat kunnen groeien maar je moet, net als bij gewone potgrond, je verzorging aanpassen op de behoeften van je plant.

Moet Lechuza Pon gewassen worden voor je het gebruikt

In een zak hydrokorrels zit altijd veel gruis en stof, daarom moet dit substraat gewassen worden voor je het gebruikt in hydrocultuur. Lechuza Pon is veel schoner. Pon bevat wel wat gruis maar ik vind het niet nodig om het te wassen. Wanneer je dit wel wilt doen dan kan dat natuurlijk geen kwaad.

Moet de kluit verwijderd worden?

Pas geleden deelde ik een story op mijn Instagram account waarin ik een Begonia oppotte in Pon, zonder de kluit eerst te verwijderen. Ik kreeg hier verschillende reacties op van volgers die mij waarschuwden dat mijn plant zeker dood zou gaan aan wortelrot om dat ik de aarde niet had verwijderd. Wanneer je de ‘regels’ van hydrocultuur volgt dan is dit inderdaad waar. Maar door de watergift aan te passen is het heel goed mogelijk om je planten in Pon te zetten zonder de kluit te verwijderen. Sterker nog, als je de instructies van Lechuza leest, dan zul je zien dat het substraat juist zo bedoeld is. Een plant die je met kluit oppot in Pon moet de eerste 12 weken wel water krijgen op het substraat. Dus niet door het reservoir te vullen. Dit is nodig omdat het water nog niet goed vanuit het reservoir opgenomen kan worden doordat het wortelstelsel nog niet in de Pon is gegroeid. Lechuza noemt dit de ‘bijgietfase’. Na 12 weken zijn de wortels in de Pon gegroeid en kan het waterreservoir gebruikt worden.

“Vind je het eng om je plant helemaal over te zetten op hydrocultuur? Pot hem dan op in Pon met kluit!”

Over het algemeen kies ik liever voor het schoonmaken van de wortels zodat ik gelijk gebruik kan maken van het gemak van het reservoir maar sommige planten vinden het echt niet fijn wanneer er met hun wortels wordt gerommeld. Zeker in de winter, wanneer de groeiomstandigheden voor de plant vaak niet optimaal zijn, kan een plant veel moeite hebben met de omschakeling van gewone potgrond naar Pon.
Het oppotten met kluit kan ook een goede optie voor je zijn wanneer je het eng vindt om je plant volledig over te zetten in een hydrocultuur systeem.
Hou wel in de gaten dat de kluit natter kan zijn dan de Pon eromheen. Kijk goed naar je plant, geef niet te snel water! Seramis heeft speciale vochtigheidsmeters die je in de kluit kunt steken en die aangeven wanneer de kluit droog is. Deze zou je als extra hulpmiddel kunnen gebruiken. Maar nogmaals: kijk vooral heel goed naar je plant!

Moet je een watermeter gebruiken?

Nee, dat hoeft niet. Wanneer je een systeem gebruikt met een binnen en een buiten pot, zoals bijvoorbeeld in deze blog, dan is het niet nodig om een watermeter te gebruiken. In deze blog gebruik ik hydrokorrels als substraat maar het principe met Pon is hetzelfde. Ik heb ook een flink aantal planten in Pon staan die ik water geef zoals je dat doet bij gewone potgrond. Gebruik je alleen een sierpot en dus geen binnen pot met drainage gaten dan zou ik wel altijd een watermeter gebruiken. Ik heb het een paar keer zonder geprobeerd maar uiteindelijk ging het altijd mis. Ik wil hierbij wel even duidelijk aangeven dat dit mijn ervaring is. Misschien werkt het voor jou wel, doe vooral wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt! De watermeters zijn trouwens ook los verkrijgbaar. Mocht je dus de complete zelf waterende potten niet mooi vinden, dan kun je er dus ook voor kiezen om een losse watermeter in een sierpot te zetten en je plant op te potten in Pon. Of je zet de watermeter in een binnen pot met drainage gaten waarin je je plant oppot en doet hem daarna in een mooie sierpot van jouw keuze.

De Pon valt uit mijn pot!

Lechuza Pon is vrij klein en valt inderdaad gemakkelijk door de gaatjes van je binnen pot. Wanneer dit gebeurt kun je twee dingen doen. Of je neemt een andere pot met kleinere gaatjes aan de onderkant, de kweekpotjes van Elho hebben kleine gaatjes aan de onderkant. Of je zorgt ervoor dat de Pon er niet meer uit kan vallen door een waterdoorlatend laagje onderin de pot toe te voegen wat ervoor zorgt dat het niet meer kan gebeuren. Je kunt hier de gewone kleikorrels voor gebruiken maar je kunt er ook een stukje vliegen hor in doen. Dit fijne gaas kun je gewoon op een rol bij de bouwmarkt kopen.

Moet het waterreservoir altijd gevuld zijn?

Nee, ik doe dat niet. Ik laat het reservoir eigenlijk altijd droogvallen. Hoe lang ik wacht met bijvullen hangt af van de plant. Lechuza geeft aan dat deze droge fase minimaal 2 en maximaal 10 dagen kan zijn. Ik denk dat dit ongeveer wel klopt maar mijn advies hierin is weer om goed naar je plant te kijken. Ga niet klakkeloos een tijdschema volgen maar kijk goed naar de signalen van je plant. Na een tijdje zul je steeds beter gaan herkennen wanneer het tijd is om bij te vullen.

Is het duur?

Mijn eerlijke antwoord hierop is: ja. Dit is zeker een nadeel van Pon maar het bevalt mij zo goed dat ik het ervoor over heb. Of dat voor jou ook zo is, dat kan alleen jij beslissen!

Kun je Pon hergebruiken?

Ja. Wanneer je plant is gestorven kun je de Pon waar deze in stond weer opnieuw gebruiken. Ik weet dat sommige mensen hydrokorrels eerst uitkoken alvorens het weer te gebruiken, dit om mogelijke plagen en andere ongewenste zaken uit te roeien. Zelf doe ik dit nooit, te veel gedoe. Maar ik neem aan dat je dit met Pon ook zou kunnen doen.

Waar zijn Lechuza Pon en de spullen die jij gebruikt verkrijgbaar?

Ik weet dat sommige tuincentra Lechuza Pon verkopen maar helaas niet bij mij in de buurt. Ik koop het altijd hier bij Bol.com.
Ik gebruik graag de zelf waterende inserts van Elho. Deze inserts passen in verschillende sierpotten van Elho. De vibes serie is momenteel mijn favoriet, vooral de roze kleur. De inserts van 28 cm passen in de Pure Beads serie van Elho, deze zijn zo mooi!
Voor de planten die niet in een zelf waterende pot staan gebruik ik meestal orchideeën potten. Doordat ze doorzichtig zijn kun je goed aan de kleur van het Pon zien of je al water moet geven. Droge Pon is namelijk veel lichter van kleur dan vochtige Pon. Ook vind ik het prettig om de wortels door de pot te kunnen zien. Ik bestel deze potten altijd hier bij de Orchideeënhoeve maar ik wil binnenkort de orchideeën potjes van Elho proberen. Volgens mij hebben die laatste, net als de andere Elho binnen potten kleinere gaatjes aan de onderkant waardoor de Pon er niet uit kan vallen.
De vochtigheidsmeters van Seramis vind je hier.

Zoals je misschien hebt gemerkt beginnen een flink aantal vragen uit deze blog met het woordje ‘moet’. Van dit woord krijg ik altijd een beetje de kriebels. Niks moet, alles mag. Ga gewoon lekker je eigen weg erin ontdekken, het is jouw feestje! Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Stel ze gerust in reacties hieronder! Of laat me weten wat je ervan vond!

 

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief