Hoi, ik ben Ans! Geboren zonder groene vingers en toch leef ik nu samen met mijn man, 2 kinderen en 3 katten in een heuse urban jungle. Op deze blog-website neem ik jullie mee in mijn door ADHD gedreven groene belevenissen. Van basis plantentips tot stekexperimenten, van aarde tot kleikorrels en van successen tot fails, alles komt voorbij.

Recent

Volg me!

Stephania Erecta van Plant Rebelz

Stephania Erecta van Plant Rebelz. Heb jij ze al gespot op Instagram? De Stephania Erecta, of de ‘Holy Potato’, is enorm populair aan het worden. In deze blog beschrijf ik mijn eerste ervaringen met de bijzondere caudex plant van Plant Rebelz.

De Stephania Erecta. Ik zag ze af en toe voorbij komen op Instagram maar ik had er door mijn focus op Hoya’s nooit echt aandacht aan geschonken.
Nu ik afgelopen jaren zoveel plezier heb gehad in het opkweken van Caladium knollen, werd ik toch een beetje nieuwsgierig naar wat er nog meer in de knollenwereld te koop is.

Deze Stephania Erecta komt van Plant Rebelz. Een toffe online plantenshop die de dingen net even anders doet en een leuke, eigentijdse twist geeft aan hun concept.
Hun website is een snoepje voor het oog; zwart-wit met goede foto’s en oud-roze als accentkleur. Naast dat het mooi is, vind ik de site ook erg overzichtelijk en prettig om op te navigeren. Ze hebben er duidelijke aandacht aan besteed!
(klik hier voor de  website)

Ook het verpakken en verzenden van hun planten gaat net een beetje hipper dan ik gewend ben. Mijn Erecta werd bezorgd op de dag van verzending;  ‘s ochtends verzonden, ‘s avonds in huis. Verpakt in een handig te openen doos waarin de plant goed beschermd is. Als extra vond ik een tote bag en een setje kaarten in de doos, hoe leuk! Het uitpakken van de plant was écht een feestje!

Hoewel het idee niet helemaal origineel is (er is een bekende online plantenshop die dit ook doet) geeft Plant Rebelz alternatieve namen aan hun planten. Zo wordt mijn Stephania Erecta bijvoorbeeld ‘Curly Weirdo’ genoemd. Naast Weirdo’s verkopen ze ook Basterds, Rebels en Devils. Het idee is dan misschien niet 100% origineel, de grappige namen brachten zeker wel een glimlach op mijn gezicht

En dan de plant zelf. Die zit in een grote pot. Leuk detail: aan de pot zit een roze labeltje van Plant Rebelz bevestigd.
De knol is al uitgelopen en er groeit al volop blad. Ik ben dan ook verbaasd dat hij nog geen wortels heeft, de knol ligt los bovenop de aarde.

‘Dit moet ik uitzoeken’ denk ik. ‘Hoe kan er blad groeien zonder dat hij voeding uit de potgrond kan halen?’

Geen wortels, wel groei.

Ik zie online veel Erecta knollen in een kleine pot, daarom besluit ik de mijne ook te verpotten. In plaats van aarde gebruik ik Lechuza Pon een substraat dat ik persoonlijk graag gebruik.
Wat belangrijk is, is dat het goed draineert. Het water moet er gemakkelijk doorheen kunnen lopen en de pot moet drainage gaten hebben. Gebruik je te dichte aarde en een pot zonder gaten, dan is de kans groot dat de aarde te lang nat blijft waardoor de knol en de wortels gaan rotten. De knol steekt grotendeels boven de aarde of het substraat uit. Ik zet de mijne voor ongeveer 1/5 deel in de Pon.

Wanneer je knol al is uitgelopen, dan is het natuurlijk duidelijk wat de boven- en onderkant is. Nog niet uitgelopen Stephania’s hebben aan de bovenkant een rondje, een soort tepelachtig iets. Hieruit ontspruit je plant en dit is dus de bovenkant.

Over de achtergrond van deze plant heb ik niet veel kunnen vinden. Behalve dat hij groeit in kalksteengebergten in Zuidoost Azië en Australië en zich rond bomen omhoog slingert, kan ik jullie er helaas geen interessante weetjes over geven.

Ook wat betreft de verzorging is de informatie schaars. Hoge luchtvochtigheid, een lichte standplaats en matig water. Dat is waar ik het mee moet doen. ‘Behandelen als een succulent’ kwam ik ook vaak tegen als advies.

Wat ik ga doen, is hem in een groot raam op het westen zetten, vlakbij de luchtbevochtiger. Ik zal pas water geven wanneer de Pon bijna is uitgedroogd.

De Erecta heeft een aantal maanden per jaar een rustfase. Tijdens deze slapende periode laat de knol zijn blad vallen. In deze fase zal ik de watergift verminderen of helemaal stoppen en hem verplaatsen naar een drogere en donkerdere plek. Verpotten of koel en donker opslaan is niet nodig, hij kan gewoon in dezelfde pot blijven staan. In het voorjaar zal ik hem weer meer licht geven en de luchtvochtigheid verhogen.

En dan mijn vraag. De vraag hoe er blad kan groeien zonder wortels, zonder dat hij dus voeding uit de grond kan halen. Want net als mijn Mirabillis, is deze knol al uit gaan lopen zonder dat hij wortels heeft. Het antwoord op deze vraag zit in de knol. Die slaat water en energie op. Wanneer hij voldoende licht en luchtvochtigheid krijgt, zal de knol gelijk uit gaan lopen en zijn voeding eerst uit de knol halen en tegelijkertijd wortels gaan maken. Het uitlopen, of ontspruiten, schijnt soms lang te kunnen duren. Het verhogen van de luchtvochtigheid kan dan helpen. Je zou hem bijvoorbeeld onder een stolp kunnen zetten.

Nog een tip voor wat betreft de voeding: wees hier voorzichtig mee. Omdat de Stephania een eigen opslagplek heeft, is er minder behoefte aan extra voeding. Ik zal de mijne 1x minder vaak geven dan de andere planten in huis. Dus in het groeiseizoen om de 2 gietbeuren. In de rustfase geef ik hem helemaal geen voeding.

Al met al, een leuke nieuwe shop ervaring en een leuke nieuwe planten uitdaging!
Naast deze Stephania Erecta heeft Plant Rebelz nog veel meer toffe planten in hun assortiment. Ik kan je zeer zeker adviseren om eens een kijkje op hun website te nemen!

Mocht je tips voor me hebben, misschien een vraag of gewoon iets wilt zeggen? Leuk! Dat kan in de reacties hieronder.

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief