Hoi, ik ben Ans! Geboren zonder groene vingers en toch leef ik nu samen met mijn man, 2 kinderen en 3 katten in een heuse urban jungle. Op deze blog-website neem ik jullie mee in mijn door ADHD gedreven groene belevenissen. Van basis plantentips tot stekexperimenten, van aarde tot kleikorrels en van successen tot fails, alles komt voorbij.

Recent

Volg me!

Van potgrond naar kleikorrels

Van potgrond naar kleikorrels. Wellicht heb ik je er in deze blog van weten te overtuigen dat hydrocultuur goed is voor jou en je planten maar de vraag die hieruit voortvloeit is natuurlijk: Hoe? Hoe moet dat, van potgrond naar kleikorrels? Als je verder leest zal je vraag worden beantwoord, in deze blog ga ik het je namelijk stap voor stap uitleggen.

Stap 1. Welke plant.

In principe kan elke plantensoort overgezet worden van potgrond naar kleikorrels, of liever gezegd naar hydrocultuur maar een jonge plant zal deze stap beter en gemakkelijker maken dan een oude plant. Over het algemeen geldt dat een plant niet ouder mag zijn dan 2 jaar. Mijn advies is om de eerste keer niet gelijk je favoriete zeldzame plant te nemen. Ga voor een plant die gemakkelijk te vervangen is wanneer het mis gaat. Ik heb gemerkt dat ik steeds wat moediger word in het overzetten van mijn planten. Ze hebben het tot nu toe namelijk allemaal overleefd en gaan na een poosje stuk voor stuk beter groeien dan ooit tevoren.

Voor deze blog heb ik een Hoya carnosa ‘big flowers’ gebruikt. Het is een nog jonge plant die ik cadeau heb gekregen bij een grote Hoya bestelling. De Hoya carnosa heb ik al meerdere keren overgezet op hydrocultuur, het is een sterke plant. Deze is ook nog eens jong en heel gezond dus ik weet zeker dat hij de overgang van potgrond naar kleikorrels prima zal doorstaan.

Stap 2. Wortels wassen.

Het wassen van de wortels is de belangrijkste stap in het overzetten van planten naar hydrocultuur. Om wortelrot te voorkomen is het van groot belang om ze te ontdoen van potgrond. Allereerst haal je de plant uit de pot en verwijder je al schuddend en knedend met je handen zoveel mogelijk aarde. Doe dit voorzichtig, je wilt zo min mogelijk wortels beschadigen. Wanneer je het grove werk hebt gedaan, ga je over op het spoelen. Dit doe je onder de kraan met lauw water. Was heel voorzichtig de overgebleven aarde van de wortels af. Neem hiervoor de tijd, schone wortels zijn echt belangrijk!
Er zullen altijd wat wortels afbreken. Dit is niet erg maar probeer de hoofdwortels zoveel mogelijk intact te houden. Zijwortels zullen vrij gemakkelijk opnieuw groeien vanuit de hoofdwortels. Afhankelijk van de dikte van de wortels zal er altijd wat aarde achterblijven. Ook dit is niet erg maar wanneer er veel potgrond achterblijft zul je af en toe je plant uit de kleikorrels moeten halen om te controleren of er rot is en ze eventueel te verwijderen. Met andere woorden: een goed begin is het halve werk.

Op mijn instagram account, in de highlight ‘hydroponics’ staan verschillende video’s. In deze opgeslagen stories kun je zien hoe ik de wortels schoonspoel op bovenstaande manier.

Bij mooi weer kun je de plant ook mee naar buiten nemen en de aarde met de tuinslang van de wortels spoelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3. Hydrokorrels wassen.

In de zak met hydrokorrels zit veel stof en gruis wat je er voor het te gebruiken eerst af moet spoelen. Doe de benodigde hoeveelheid korrels in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Doe ze vervolgens in een bak of schaal met water waar je ze een paar uren in laat zitten zodat ze goed verzadigd raken met water.

Stap 4. De potten.

Er zijn speciale kant en klare systemen voor hydrocultuur verkrijgbaar maar je kunt ook zelf een binnen- en een buitenpot die goed in elkaar passen nemen. Zelf vind ik het kant en klare systeem heel handig en betaalbaar maar in deze blog laat ik je zien hoe je zelf met een kweekpot en een wat grotere sierpot een eigen systeem kunt maken. Ik gebruik graag kweekpotjes voor orchideeën als binnenpot omdat die doorzichtig zijn en je dus de wortels kunt zien. Wortelrot kun je daardoor snel signaleren. Het belangrijkste is dat de binnenpot gaten aan de onderkant heeft zodat de kleikorrels water uit de buitenpot op kunnen nemen. Die buitenpot mag geen gaten hebben. Deze pot vul je straks namelijk met een laag water, het reservoir.

Stap 5. Het syteem maken.

Vul de binnenpot tot 1/3 met hydrokorrels. Zet nu de binnenpot in de buitenpot en vul hem met water tot de kleikorrels net niet helemaal onder water staan. Haal dan de binnenpot er weer uit en zet met een watervast stift een streep bij het waterpeil in de buitenpot. Dit is een handig hulpmiddel bij het watergeven. Je vult het reservoir aan tot de streep.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 6. Het oppotten.

Zet nu je plant in de binnenpot, bovenop de kleikorrels en vul de pot verder op zoals je dat met aarde ook zou doen. Zorg ervoor dat de korrels goed tussen de wortels komen te zitten en dat de pot goed gevuld is.
Omdat deze Hoya een plekje in mijn kas gaat krijgen heb ik ervoor gekozen om er een klimrekje bij in te zetten zodat ik hem op kan binden. Op die manier kan ik de ruimte efficiënter benutten.

 

 

 

 

 

 

 

Stap 7. Water geven.

Vul nu de sierpot tot aan de streep met water en zet je plant erin.
Omdat de wortels van je plant na het verwijderen van de aarde erg kwetsbaar zijn, geef je de eerste 2 maanden geen voeding. Daarna geeft je vloeibare plantenvoeding op halve sterkte, je gebruikt dus de helft van de dosering die vermeld staat op de verpakking.

 

 

 

 

 

 

 

Ieder heeft zo zijn eigen werkwijze, dit is mijn manier. Ik hoop dat je er iets aan hebt, dat het je helpt om je eigen weg in de wereld van de hydrocultuur te vinden.
Laat hier onder een reactie achter, ik hoor graag wat je er van vindt!

Op mijn Instagram account @urbanjungling deel ik zogenaamde Plant Care Guides van verschillende planten. In deze ‘guides’ kun je onder andere terugvinden of de plant graag uitdroogt tussen de gietbeurten of liever vochtig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief